Lugn och samlad eller stressad och splittrad – ditt viktigaste val.

Lugn och samlad eller stressad och splittrad – ditt viktigaste val.

Stressen är bara till nytta när muskelkraft är viktigare än hjärnkapacitet – hur ofta hamnar du i sådana situationer på jobbet?

Urban Berggren inledde frukostsamtalet med förklaringsmodellen Stresskurvan som sedan ledde till många intressanta frågeställningar, reflektioner och insikter.

Hur påverkar stressen min prestation? Kan man vara stresstålig? Vad händer vid stress?

Det finns ingen positiv stress, däremot kan man känna stimulans av att ha höga förväntningar på sig, många bollar luften, vara engagerad och ha fullt upp i vardagen m.a.o. befinna sig i Peak Performance, på toppen av sin prestationsförmåga. Notera dock att det är då jag måste aktivt bromsa för att inte glida ner i Stressläge 1.
Når vi till vårt Stressläge 1 blir några av konsekvenserna att vi tar sämre beslut samt bryter ner kroppen. Innan vi kommer hit får vi varningar i from av ”stress-signaler”. De är lätta att ”vifta bort” och inte tycka är ”så farliga”.  Men det är de.

Hur väl känner jag igen mina egna ”stress-signaler”? Spända axlar, ryggont, tunnelseende, kort stubin, sover dåligt, närminnet sviker, hyperaktiv, andas tungt, svårigheter att sortera och se perspektiv m.m.

Lär känna dina signaler, kroppsliga såväl som förändringar i beteenden. Ta omgivningen till hjälp; ”är du bussig och säger till när du ser det här beteendet hos mig”.

Är du kollega till någon som visar tydliga stress-signaler, ta ditt ansvar, var den personens kanske viktigaste vän. Berätta vad du ser och hjälp personen att bromsa upp. Är du chef? Ja då är det även formellt ditt ansvar.

Den andra delen av frukostsamtalet tränade vi på avslappning. Under ledning av Claes Nittzell vaggades våra gäster in i ett stilla, lugnt och samlat sinnestillstånd för att sedan ta med sig lugnet, de laddade batterierna och fortsätta dagens förvärv.

Detta är något du kan träna på, och utföra när helst du behöver. Inför att svårt möte, en pirrig presentation, ett viktigt beslut m.m.

Här följer några exempel på vad du kan göra för att bli lugn och samlad:

  1. Sitt bekvämt med fotsulorna i golvet. Blunda – då tar du bort den absolut största källan till störningar – dina synintryck.
  2. Andas in genom näsan – håll andan så länge du kan – blås ut genom munnen. Upprepa proceduren.
  3. Tänk på din favoritplats, se dig sitta där i absolut stillhet och njut av stunden.
  4. Räkna andetagen, baklänges från 100 till 0!

Öppna ögonen. Sträck på dig! Ny energi och nya möjligheter!

Avslutningsvis kan vi konstatera följande; det finns ingen stress inbyggd i någonting! Vi bygger själva in det, medvetet eller omedvetet. Allt beror på hur vi uppfattar och förhåller oss till det som händer.