EI kompetens 5 – Självledarskap

Att hantera din egen sinnesstämning och dina känslor, din tid och dina beteenden samt att ständigt förbättra dig själv.   

Denna viktiga emotionellt intelligenta kompetens bidrar till ditt välmående och din resiliens/motståndskraft.
Det är denna förmåga som hjälper dig att resa dig igen efter motgångar och den hjälper dig att leda dig själva till ett lyckligt och tillfredställande liv.

Självledarskap är inte enkelt att utveckla men det finns tekniker som du kan använda.

  • Hantera stress
  • Sätt gränser
  • Fysisk hälsa
  • Vårda relationer
  • Träna din ”emotionella muskel”

“Jag kände mig på något sätt förrådd av forskningen, den som jag ägnade mig åt för att kunna kontrollera och förutse allt. Och så visar den att det bästa sättet att leva helhjärtat är att göra motsatsen, att sluta kontrollera och förutse och i stället vara sårbar”

— Brené Brown, Professor vid University of Houston Graduate College of Social Work

Stress begränsar vårt tänkande och vår tolkning av händelser. Det aktiverar vår s.k. emotionella hjärna och hämmar vår tänkande del av hjärnan. När det är möjligt, försök att stanna upp en stund och ge dig själv lite tid mellan den stressiga situationen eller händelsen och din egen reaktion. Försök att sätta ord på det som nyss hände, formulera för dig själv vad du vill uppnå och olika handlingsalternativ som mest sannolikt leder till det önskade resultatet. Kanske är det just nu du skall ta en kort promenad.

Sätt medvetna gränser för dig själv. Det kan handla om när och hur ofta du skall använda social media eller hur länge du skall arbeta på kvällen. Genom att medvetet sätta dina gränser stärks ditt självledarskap. Annars är risken stor att andra sätter dina gränser åt dig.

Det finns ett intressant och starkt samband mellan vår mentala hälsa och vår fysiska hälsa.
Om du vill må bättre, måste du sova bättre.
Om du vill må bättre, måste du äta bättre.
Om du vill må bättre, måste du träna och röra på dig mer.

Vårda dina relationer. Kvalitén på våra relationer påverkar starkt vårt välmående. Vikten av trygga relationer är ett arv vi alla bär med oss från våra förfäder då trygga relationer var lika med överlevnad. Tänk på dina viktiga relationer i livet och på de små saker du kan göra för att stärka dessa relationer.

Olika miljöer påverkar dig på olika sätt. Se till att vara i miljöer som du mår bra av, gör saker du tycker om och upplev saker som berör dig. Du har en ”emotionell muskel” där inne och om du vill utveckla och stärka den muskeln behöver du aktivt ”motionera” den. Det handlar om att uppskatta och träna på olika känsloreaktioner inom dig.  
– Vad gör du medvetet för att bli berörd? 

”Att gå omkring och hysa agg mot andra gör ingen människa lycklig”

Om du inte har ett gott självledarskap han upplevas som temperamentsfull. Med gott självledarskap kommer du sannolikt upplevas som resilient. Hur vi du upplevas?  

Fyra konkreta tips på vad du kan göra: 

  • Om du hör till dem som tittar i din mobil ända fram tills du skall gå och lägga dig kan du sätta en gräns och säga till dig själv – ”Jag skall inte titta i min mobil en timme före det att jag går och lägger mig”. 
  • Om du lyssnar till nyheterna och nyheterna gör dig orolig kan du sätta en gräns och säga till dig själv – ”Jag skall bara titta på så här mycket nyheter så här ofta, istället för att ha dem på 24/7″. 
  • Sätt dig själv i gungning ibland. Lyssna på någon som har en fullständigt motsatt uppfattning än du själv, kanske en politisk motsats. Känn efter hur den frustation som då sannolikt väcks känns. I en trygg miljö kan du lugnt träna på att känna denna typ av känslor. Det stärker din ”emotionella muskel”.  
  • Se program du blir berörd av. Kanske är det någon talangtävling där du berörs av deltagarnas historia. Se en film som du gråter eller skrattar till. Gå på en teaterföreställning som väcker dina känslor. Läs en skönlitterär bok. 

Ett av väldens mest sedda TED-talks med sårbarhetsforskaren Brené Brown