Emotionell intelligens

Vad är emotionell intelligens?

Emotionell intelligens driver ett produktivt beteende och prestation

Känslor spelar en mycket stor roll i hur människor tänker och styr kvalitén på beslut. De har även en stor betydelse för vad som syns i ansiktsuttryck, kroppsspråk och tonläge. Beroende på detta är känslor av avgörande betydelse för hur människor interagerar, kommunicerar och påverkar varandra. Känslor har även en stor påverkan på vad människor presterar. Lite stresspåslag är t.ex. bra för prestationen men för mycket stress får motsatt effekt.

Emotionell intelligens (EI) är en uppsättning förmågor som hjälper människor att uppfatta, uttrycka, förstå och hantera känslor i sig själva och hos andra. Dessa förmågor hjälper människor att interagera, kommunicera och samarbeta på ett produktivt sätt på arbetet. De hjälper även människor att intelligent respondera på känslor på ett sätt som ger ökad kvalitét på beslut och prestationer.

När automatisering, maskininlärning och AI kan hantera både rutinsaker och komplexa uppgifter på ett mästerligt sätt, blir emotionell intelligens helt ovärderligt. Ökad emotionell intelligens möjliggör för människor att bädda för samarbete och tillit i team, förstärka anpassningsförmåga och den kollektiva resiliensen. Det hjälper ledare att skapa tydlighet, hantera den komplexa mänskliga dynamiken samt frigöra potential och prestation med effektiv coachning. Föreställ dig din egen arbetsplats med bättre kommunikation, samarbete och ledarskap – hur skulle det kännas?

Kollegor scaled

Skillnaden det gör

Emotionell intelligens som används

På en arbetsplats grundar emotionell intelligens för självinsikt, empati, ledarskap och resiliens. I en organisation där ständig förändring är normen och effektiva samarbeten nödvändigt är dessa kompetenser fundamentala för framgång. Människor som har gått ett Genos EI-program mår bättre på arbetet, bidrar till en mer produktiv miljö och både leder och motiverar andra bättre.

Sex emotionellt intelligenta kompetenser

Genos modell för emotionell intelligens

Genos modell för emotionell intelligens sammanfattar en uppsättning av sex emotionellet intelligenta kompetensområden. Varje kompetensområde representerar färdigheter och beteenden som är observerbara och mätbara. De sex kompetensområdena i Genos-modellen fångar in de färdigheter och beteenden som kommer från ett antal emotionellt intelligenta förmågor, vilka i sin tur har en direkt påverkan på kommunikation, samhörighet och samarbete på en arbetsplats.

Mote

Skapa produktiva känslor

Att förflytta sig mot produktiva tillstånd av emotionell intelligens

Kompetensmodellen hjälper människor att förflytta sig mot produktiva tillstånd av emotionell intelligens till skillnad från det improduktiva tillståndet, som vi alla kan vara i tid till annan, på vänster sida i modellen.

Genosmodellen 1

Genos EI kompetensområden

Beskrivningarna nedan är en komprimerad bild av de emotionellt intelligenta kompetenserna. Varje kompetens representerar en uppsättning färdigheter och beteenden som är observerbara och därmed mätbara.

Sjalvkannedom
Emotionell självkännedom

Självkännedom handlar om att vara medveten om vad du känner och vilken påverkan känslor kan ha på beslut, beteende och prestation.

Människor som har emotionell självkännedom är medvetna om vilken betydelse deras känslor har inom dessa områden och är bättre rustade för att hantera denna påverkna på ett produktivt sätt.

När vi har emotionell självkännedom är vi närvarande i den påverkan känslor har på våra beslut, beteenden och prestationer. När vi inte är det är vi ofta frånkopplade från denna påverkan.

Läs mer >

Medvetenhet om andra
Emotionell medvetenhet om andra

Medvetenhet om andra handlar om att uppfatta, förstå och bekräfta vad andra känner. Denna färdighet hjälper oss att identifiera de saker som får människor att känna sig uppskattade, lyssnade till, omhändertagna, involverade och förstådda.

Det hjälper oss också att visa empati, förutse respons eller reaktioner samt anpassa vårt beteende så det passar sammanhanget. När vi använder denna färdighet produktivt upplevs vi som empatiska. Människor som inte uppvisar denna kompetens kan upplevas som okänsliga för vad andra känner.

Läs mer >

Autencitet
Autencitet

Autenticitet handlar om att öppet och effektivt uttrycka sig, stå för sina åtaganden och uppmuntra andra att göra detsamma. Det inbegriper att, på arbetet, ärligt uttrycka specifika känslor såsom glädje och frustration, berätta för kollegor hur du känner och dela dessa känslor vid rätt tillfälle, i rätt utsträckning och med rätt människor.

Människor som använder mycket av de beteenden som kopplas till autenticitet beskrivs vanligen som genuina och männskor som inte gör det så mycket beskrivs ofta som opålitliga.

Läs mer >

Beaktande av kanslor
Beaktande av känslor

Beaktande av känslor handlar om att använda den information som finns i känslor (både hos sig själv och andra) när beslut fattas. Det görs genom att kombinera informationen som finns i känslor med fakta och teknisk information samt kommunicera denna beslutsprocess med andra.

Känslor och emotioner innehåller viktig information. När denna typ av emotionell information kombineras med fakta och teknisk information tar människor vidsynta, kreativa och genomtänkta beslut.

Läs mer >

Sjalvledarskap
Emotionellt självledarskap

Emotionellt självledarskap handlar om att hantera sitt eget humör, känslor, tid, beteenden och att ständigt utveckla sig själv. På en modern arbetsplats är ofta kraven höga och det är ett högt tryck som kan få negativa konsekvensen på känslor och resultat. Vårt humär kan vara smittsamt och är därmed en kraftfull parameter på en arbetsplats; produktivt eller improduktivt.

Denna kompetens hjälper människor att vara resilitenta och att kunna hantera höga arbetsplatskrav och stress snarare än att vara temperamentsfull på jobbet. Människor som är skickliga på att hantera sina egna känslor är otimistiska och letar efter de öppningar och möjligheter som finns, även när det blir bakslag.

Läs mer >

Positiv paverkan
Positiv påverkan

Positiv påverkan handlar om att positivt påverka hur andra känner sig genom problemlösning, feedback och genom att uppmärksamma och lyfta fram andras arbete och bidrag. Det innebär att skapa ett positivt arbetsklimat för andra, hjälpa andra att hitta ett produktivt sätt att hantera situation som upprör och produktivt hjälpa människor att lösa problem som påverkar deras prestation.

Denna kompetens hjälper människor att skapa ett produktivt arbetsklimat för andra. Positiv påverkan ger kapaciteten att uppuntra kollegor att samarbeta och arbeta effektivt tillsammans. Människor som positivt kan påverka andras sinnesstämning, känslor och humör är upplyftande att arbeta tillsammans med och motiverar lätt de som finns omkring sig.

Läs mer >